23 Eylül 2010 Perşembe

Kitap

KİTAP

“Kitap istikbâle yollanan bir mektuptur.”

İşte merhûm Cemil Meriç ismi anılınca çok şeyler hatırlanan kitap için bu cümleyi kullanıyor.

Hak vermemek mümkün mü? Kitaplarla asırlar ötesinden mesajlar almıyor muyuz?

Mesela kitapların şahı ve padişahı olan Kur'an-ı Kerim, gelecek senelere, nesillere gönderilmiş en mübarek mektuptur. Geleceğimiz onun nuruyla aydınlanır. Bedevî kavimler onun ışığı ile birer kandil olur; feyz saçar karanlık ruhlara.

Umulmadık kalpler Kur'ân'ın nuruyla nurlanır. Bu ilahî fermanın yankıları tâ Endülüs'ten işitilir. Çin'e, Hind'e gider. Asırlarca dünyaya medeniyet ve insalık ışıkları saçar.

Kur'an'dan sonra önemine göre diğer kitaplar girer devreye. Kitaplar ne büyük dost, candan arkadaş, vazgeçilmez sevgililerdir. Dünyamız onlarla şenlenir. Zaman onlarla kıvamını bulur. Ya istikbâl? İstikbâl endişesi kendilerini çepeçevre saran insanlarda geleceklerini kitapla şekillendireceklerdir. Okunan iltifat edilen kitaplar nasılsa, geleceğimiz de öyle olur.

Huzura susamış beşerin reçetesi bu: Kendinin ve kâinatı yaratanın kitabına uymak!

Kitap ahiretimizi olduğu gibi dünyamızı da cennete döndürür. Bir Arap atasözünde onun için, “Kitap insanın cebinde taşıdığı bir bahçe gibidir.” denilir.

Başka bir söz de kötü kitapları anlatır: “Kötü bir kitap gibi hırsız yoktur. “Diğer bir sözde şöyledir: “Hayatında hiç kitap okumayandan kaçın.”

Sevgi Zaferdir -Mahir Duman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder